İnternet, hayatımızın vazgeçilmezi arasına girmeyi çok kolay başardı, çıkacak gibi de gözükmüyor. Her yaştan genci etkisi altına alan internet oyunları özellikle Metin2 oyunu popülerliliğini hala sürdürüyor. Gençler evlerinde ve internet Caferlerde bu oyunun başından ayrılmıyor. Onlarla konuştuğumda, boş vaktimizi değerlendiriyoruz ağabey diyorlar, ama belli hayallerini orada arıyorlar. Metin2 oyunun da gençlere bir kişiliği yönlendirme şansı veriliyor, bu da onları mutlu ediyor tabi, oysa karakterlerini olumsuz etkiliyor. Çünkü neye aşırı bağlanırsan zararını görürsün.

Bu oyuna nasıl başladıklarını onlar da bilmiyorlar tam olarak, kimi arkadaşım tavsiye etti, kimi kendim buldum, kimi boş vaktimi değerlendiriyorum diyor. Acaba aileler de hata olabilir mi? Olabilir. Çocuklar bazen tüm günlerini bu oyuna ayırıyorlar, para veriyorlar, para kazanıyorlar, kavga ediyorlar, aileler ne yapıyor uyuyor galiba. Uyuyor ki evinde interneti olan genç, saatlerce kalkmıyor başından, evinde olmayan oynamıyor sanmayın daha kötüsü cafede saatleri gidiyor, okul parasını dahi oraya veriyor.

Polisler ne kadar takip etseler de, ne kadar uyarsalar da gençler bir yolunu bulup, cafe işleticilerini kandırıyorlar, öyle olması lazım ki hiç boş kalmıyor buralar.

Oyuna başladıklarında ise, dünya ile ilişkilerini kesiyorlar, kimseyi duymuyor, yönettikleri kişilikle kendilerini özdeşleştiriyorlar. Evde kardeşime bağırıyorum duymuyor, en son sinirlendim, yanına geldiğimde metin2 oynuyordu, kolunu salladım hissetmedi, asla abartma yok bu oyun böyle yapıyor. Çocukları belli kalıplara sokuyor, sosyal hayatlarını kısıtlıyor, zevke bakışlarını değiştiriyor, birisine sordum en çok zevk aldığın ne bu hayatta diye, bana “metin2” cevabını verdi, ben bir şey diyemedim çünkü şoktaydım.

Bilgisayarın başında fakat oyunun içerisinde bu çocuk, ekrana kendini yaklaştırıyor, acaba içeri gireceğini mi düşünüyor, yoksa daha mı etkili oluyor, soramıyorum çünkü beni duymuyor.

Sadece çocuklar dedim, bana kızmasınlar bakın 17 yaşında genç ama metin2 oyununa bağımlı. Derseniz ki oyun oynamakta ne var, evet doğru bir şey yok, ama gençlerin vazgeçilmezi olunca, saatlerce başından kalkmadıkları, akıllarından çıkmayan bir hal alınca ve bir faydası olmayan oyun ne kadar gerekli. Burada şunu da sormak gerekir, metin2 oyunu Türk uzmanlar tarafından uyarlanmıştır,  kurucu değillerdir ama şekil vermektedirler, bunlar bu denli zararlı olan bir şeyi çocukları kandıracak yazılarla mesela, bu oyunla kendinize geleceksiniz, alın istediğiniz gibi yönetin, tarzında yazılarla kandırmak ile başarı elde ettiklerini mi sanıyorlar, ben gülerim kendi çocuklarına zarar veriyorlar.

Tabi bir de bu işin uzmanları var, gençler sanki bunu kendilerine meslek edinmişler, öyle uzman olmuşlar ki, oyun hakkında her türlü bilgiye sahipler, bu bilgilerini ve ürettikleri malzemeleri para karşılığında satıyorlar. Bu gidişin sonu nereye varır bilinmez.

Bu çocuk elini fareden alıyor mu acaba, kolu ağrımış umurunda değil, gözlerine verdiği zarara değinmiyorum bile.

Hangisini kurtaracağız ki biz çocuklara kızıyoruz, 20 yaşını aşmış gençler oyun hastası olmuşlar, şu ellere bakın ya…

Bu arkadaşımız, oyuna nasıl başladığını,  nasıl bağlandığını ve nasıl kurtulduğunu paylaştı benimle, oyuna tamamen özenti olarak başladığını,  arkadaşlarının her gün metin2 oyunundan iştahlı bir şekilde bahsetmelerinin onu celp ettiğini,  başladıktan sonra ise, karakter ile özleştiğini, kendini onun yerine koyduğunu bu yüzden bırakmasının hem ona yanlış olacağını,  hem de kendini boşluğa atacağını düşünerek oyuna bağlandığını dile getirdi. Sonraları karakterin yanlışları, yani kendi yanlışları, sosyal hayattan kopuşu, arkadaşlarından uzaklaşması ve en büyük sorun olarak, kendi kişiliğinin değişmesi gibi sebepleri düşünerek bir anda oyunu kapattığını ve bir daha açmayacağını kendine kabul ettirdiğini dile getirdi.

Bu kardeşimiz bu kararı genç yaşında verebiliyor da, bizim büyükler, internet kafe sahipleri, polisler ne yapıyor, kafe sahiplerine soruyorum, ne yapalım geliyorlar almayalım mı diye cevap veriyorlar, tabi para kazanıyor ya. Polisler güya teftiş ediyorlar bırak ya etki sıfır, teftiş sıfır, oysaki yasal olarak, öğrencilerin ve çok küçüklerin okul saatleri içerisin de Internet cafelere alınmaları suçtur, buna bakan kim gerçi. Anne ve babalar zaten uyuyorlar onu söylemiştik. Yine gençler kendi akıllarını kullanarak bu oyundan kurtulmanın yollarını arıyorlar, kolay gelsin onlara.

38 kere görünlülendi